# Ronald Reagan Presidential Library Digital Library Collections

This is a PDF of a folder from our textual collections.

# Collection: President, Office of the: Presidential Briefing Papers: Records, 1981-1989 Folder Title: 05/27/1983 (Case File: 144727) Box: 30

To see more digitized collections visit: <u>https://reaganlibrary.gov/archives/digital-library</u>

To see all Ronald Reagan Presidential Library inventories visit: <u>https://reaganlibrary.gov/document-collection</u>

Contact a reference archivist at: reagan.library@nara.gov

Citation Guidelines: <u>https://reaganlibrary.gov/citing</u>

National Archives Catalogue: https://catalog.archives.gov/

1 0/ nof

1D# 140

WHITE HOUSE OFFICE OF RECORDS MANAGEMENT WORKSHEET

X-MEDIA
H-INTERNAL

Name of Document: BRIEFING PAPERS FOR PRESIDENT'S **Subject Codes:** SCHEDULED 3 0 8 Ρ R 7 0 0 APPOINTMENTS FOR -1 1 0 6 omic Subject 70 an hoer

ROUTE TO:		ACTION		DISPOS	SITION
Office/Agency (Staff Name)	Action Code	Tracking Date YY/ <b>MM</b> /DD	Type of Response	Code	Completion Date YY/MM/DD
RMHENL	RSZ			С	

# THE SCLE DULE OF PRESIDENT RONALD REAGAN



Friday, May 27, 1983

9:00 am (15 min)	Staff Time (Baker, Meese, Deaver)	Oval Office
9:15 am (45 min)	Briefing for Interview (Gergen/Speakes)	Oval Office
10:00 am (30 min)	Domestic Press Interview (Gergen/Speakes) (Tab A)	Oval Office
10:30 am (30 min)	Personal Staff Time Rouser Rm. MX Thank you	Oval Office
11:00 am (15 min)	National Security Briefing (Clark)	Oval Office
11:15 am (15 min)	Briefing for Nakasone Meeting (Clark) (distributed separat (see draft departure	
11:30 am (30 min)	Meeting with Prime Minister Nakasone of Japan (Clark)	Oval Office
12:00 m (90 min)	Lunch with Prime Minister Nakasone (Clark/Rosebush)	Residence
1:30 pm (10 min)	Departure Statements (Clark/Henkel) (Tab B)	C-9
2:00 pm	Depart for Williamsburg for Summit of Industrialized Countries (Henkel/Clark)	South Grounds
3:45 pm (10 min)	Arrival Statement (Henkel/Clark) (draft remarks distri	Williamsburg buted separately)
4:00 pm (2 hrs)	Summit Preparation Briefing (Deaver/Clark)	Providence Hall

	REVISED		
UNP	5/26/83		
	5:30 pm		

THE WHITE HOUSE WASHINGTON

May 30, 1983 2:05 p.m.

PLEASE DACOM IMMEDIATE TO:

SARA EMERY STAFF OFFICE WILLIAMBSURG

FROM: Kathy Reid

Please note -- this is a revised schedule -- the President's arrival time (2:15) is the only change. Friday, May 27, 1983



--

9:00 am (15 min)	<u>Staff Time</u> (Baker, Meese, Deaver)	Oval Office
9:15 am (45 min)	Briefing for Interview (Gergen/Speakes)	Oval Office
10:00 am (30 min)	Domestic Press Interview (Gergen/Speakes) (Tab A)	Oval Office
10:30 am (30 min)	Personal Staff Time	Oval Office
11:00 am (15 min)	National Security Briefing (Clark)	Oval Office
11:15 am (15 min)	Briefing for Nakasone Meeting (Clark) (distributed separat (see draft departure	
11:30 am (30 min)	Meeting with Prime Minister Nakasone of Japan (Clark)	Oval Office
12:00 m (90 min)	Lunch with Prime Minister Nakasone (Clark/Rosebush)	Residence
1:30 pm (10 min)	Departure Statements (Clark/Henkel)	C-9
2:00 pm	Depart for Williamsburg for Summit of Industrialized Countries (Henkel/Clark) (Tab B)	South Grounds
3:45 pm (10 min)	Arrival Statement (Henkel/Clark) (draft remarks distri	Williamsburg buted separately)
4:00 pm (2 hrs)	Summit Preparation Briefing (Deaver/Clark)	Providence Hall

# THE WHITE HOUSE

#### WASHINGTON

May 27, 1983

MEMORANDUM FOR DAVE FISCHER

FROM: KEN DUBERSTEIN

SUBJECT: Meeting with the President

Background: The following people met with the President in the Roosevelt Room of the White House at 10:00 a.m. today. All were attending a meeting of the MX Implementation Group:

(Rank) KEN DUBERSTEIN, Assistant to the President for Legislative Affairs ROBERT MCFARLANE, Deputy Assistant to the President for National Security Affairs

DAVID GERGEN, Assistant to the President for Communications JOANNA BISTANY, Special Assistant to the President for Communications TOM REED, Vice-Chairman, President's Commission on Strategic Forces RUSSELL ROURKE, Assistant Secretary of Defense for Legislative Affairs BG DERALD LARY, Deputy Assistant Secretary of Defense for Legislative

Affairs

MG JAMES McCARTHY, Director of Legislative Affairs,

Office of the Secretary of the Air Force PAM TURNER, Deputy Assistant to the President for Legislative Affairs (Senate)

PETER SOMMER, Director of Legislative Affairs,

National Security Council

CO TOMMY LEUDERS, Legislative Assistant to the Senior Military Advisor (ACDA)

LC MELVIN BEST, Special Assistant to the Senior Military Advisor JOHN GORDON, Deputy Director, Office of Strategic Nuclear Policy, Department of State

LOUISE HOPPE, Special Assistant for Nuclear and Defense Matters, Office of Congressional Relations, Department of State

LC JOHN DOUGLASS, Special Assistant to the Under Secretary of Defense for Research and Engineering

RON SABLE, Special Assistant for Legislative Affairs BOB HOWARD, Deputy Division Chief, National Security Division, OMB ALLAN MYER, Staff Analyst, National Security Council

HORACE RUSSELL, Policy Analyst, National Security Council

BG WALTER COUSLAND, Deputy Assistant Secretary of Defense for Public Affairs

HERB HETU, Public Affairs, President's Commission on Strategic Forces LC ROBERT MCMAINS, Program Element Monitor, Peacekeeper Missile ROBERT SIMS, Senior Director of Public Affairs and Special Assistant to the President for National Security

CA ALFRED RAVGIALA, Staff, President's Commission on Strategic Forces CA RICHARD LAYMAN, Assistant to Chairman, President's Commission

JOHN SCRUGGS, Special Assistant for Legislative Affairs (House)

CO.MIKE TERRILL, Special Assistant for Public Relations for

Peace Keeper Affairs

Friday, May 27, 1983

an an an Araba. An Araba an Araba



9:00 am (15 min)	<u>Staff Time</u> (Baker, Meese, Deaver)	Oval Office
9:15 am (45 min)	Briefing for Interview (Gergen/Speakes)	Oval Office
10:00 am (30 min)	Domestic Press Interview (Gergen/Speakes) (Tab A)	Oval Office
10:30 am (30 min)	Personal Staff Time	Oval Office
11:00 am (15 min)	(Clark) (Clark)	Oval Office
11:15 am (15 min)	Briefing for Nakasone Meeting (Clark) (distributed separat (see draft departure	Oval Office ely)
11:30 am (30 min)	Meeting with Prime Minister Nakasone of Japan (Clark)	Oval Office
12:00 m (90 min)	Lunch with Prime Minister Nakasone (Clark/Rosebush)	Residence
1:30 pm (10 min)	Departure Statements (Clark/Henkel) (Tab B)	C-9
2:00 pm	Depart for Williamsburg for Summit of Industrialized Countries (Henkel/Clark)	South Grounds
3:45 pm (10 min)	Arrival Statement (Henkel/Clark) (draft remarks distri	Williamsburg buted separately)
4:00 pm (2 hrs)	Summit Preparation Briefing (Deaver/Clark)	Providence Hall

UNP <u>
REVISED</u> 5/26/83 5:30 pm

# THE SCHEDULE OF PRESIDENT RONALD REAGAN



ういている こういろうちょう いちをきたい

# Friday, May 27, 1983

:

**************************************	9:06 OUM The President has seen	
9:00 am (15 min)	Staff Time 9:08 - 9:29 (Baker, Meese, Deaver), W. CuAnk	Oval Office
9:15 am (45 min)	Briefing for Interview 9:30 (Gergen/Speakes) Em. J.S. WC. GERGER, SPEAKES DARMAN, H. GNAN, J. RENJSCHER, M. ALLIN	Oval Office
10:00 am (30 min)	Domestic Press Interview 10:05-10:35	Oval Office
(0030 jù 10:39 am (30 min)	(Gergen/Speakes) M K GROUP STOP BY (GERGEN/BALER, KD) Personal Staff Time (0:35-10:40 10:41- PERSONAL TIME	Roosever RM Oval Office
11:00 am (15 min)	National Security Briefing 11:05 - (Clark) Ama Stone, Humsee Russen	Oval Office
11:15 am (15 min)	Briefing for Nakasone Meeting 11 :	Oval Office
11:30 am (30 min)	Meeting with Prime Minister 11:33- Nakasone of Japan (Clark)	Oval Office &
12:00 m (90 min)	(Clark/Rosebush)	Residence
1:30 pm (10 min)	Departure Statements (Clark/Henkel)	C-9
2:00 pm	Depart for Williamsburg for Summit of Industrialized Countries (Henkel/Clark)	South Grounds
3:45 pm (10 min)	Arrival Statement (Henkel/Clark)	Williamsburg
4:00 pm (2 hrs)	Summit Preparation Briefing (Deaver/Clark)	Providence Hall



# THE SCHEDULE OF PRESIDENT RONALD REAGAN



Friday, May 27, 1983

9:00 am (15 min)	Staff Time (Baker, Meese, Deaver)		Oval Office
9:15 am ` (45 min)	Briefing for Interview (Gergen/Speakes)		Oval Office
10:00 am (30 min)	Domestic Press Interview (Gergen/Speakes)	(TAB A)	Oval Office
10:30 am (60 min) !};!5 aM	Personal Staff Time		Oval Office
11:30 am (30 min)	Meeting with Prime Minister Nakasone of Japan (Clark)	(distributed sepa (see draft depart	
12:00 m (90 min)	Lunch with Prime Minister Na (Clark/Rosebush)	kasone	Residence
1:30 pm (10 min)	Departure Statements (Clark)		C-9
2:00 pm	Depart for Williamsburg for of Industrialized Countries (Henkel/Clark)	Summit (TAB B)	South Grounds
3:45 pm (10 min)	Arrival Statement (Henkel/Clark)	(draft remarks di separately)	Williamsburg stributed
4:00 pm (2 hrs)	Summit Preparation Briefing (Deaver/Clark)		Providence Hall

# THE WHITE HOUSE

#### WASHINGTON

## INTERVIEW ON WILLIAMSBURG SUMMIT

DATE: Friday, May 27, 1983 PLACE: Oval Office TIME: 10:00 am (30 minutes) FROM: Larry Speakes

# I. PURPOSE

To be interviewed on the Summit by newspaper and magazine reporters -- five representing U.S. media and three representing foreign media.

# II. BACKGROUND

This is the second in a series of interviews to set the tone for the President's participation in the Economic Summit, stressing themes of U.S. initiatives and the President's viewpoint on key Summit issues.

# III. PARTICIPANTS

The President	
George Skelton	Los Angeles Times
Larry Barrett	Time Magazine
Richard Cattani	Christian Science Monitor
Andrew Glass	Cox Newspapers
Peggy Simpson	Hearst Newspapers
Bill Fox	Toronto Star - Canada
Yoichiro Ichioka	Nihon Kezai Shimbun - Japan
Reginald Dale	Financial Times of London

# IV. PRESS PLAN

Writing pool and photo coverage at the beginning of the interview. The briefing transcript will be released at 4:00 pm in Williamsburg and at the White House.

# V. SEQUENCE OF EVENTS

After brief introductions and pleasantries, the interview will take place.

В .

The President has seen\_\_\_\_

## THE WHITE HOUSE

WASHINGTON

May 27, 1983

# STOP-BY AT MEETING OF MX LEGISLATIVE AND PUBLIC AFFAIRS IMPLEMENTATION GROUP

DATE: Friday, May 27, 1983 LOCATION: Roosevelt Room TIME: 10:30 a.m. (5 minutes) FROM: KENNETH M. DUBERSTEIN LAVE GERGEN

# I. PURPOSE

To thank this inter-departmental group for their efforts this week to insure victory on the MX votes this week and encourage them to continue their work during the authorization and appropriations process.

# II. BACKGROUND

Ken Duberstein and Dave Gergen have been coordinating this interdepartmental group since the President endorsed the recommendations of the Scowcroft Commission. The group has met weekly to plan legislative and public affairs activities within the Administration on the MX vote. Participants include staff from the White House, NSC, Defense, Air Force, Joint Chiefs, State, ACDA, OMB and the Scowcroft Commission.

The House passed the MX resolution of approval by votes of 239-186 and 223-167 on Tuesday and Thursday and the Senate passed it 59-39 on Wednesday.

## III. PARTICIPANTS

See attached list

IV. PRESS PLAN

White House Photographer only

# V. SEQUENCE OF EVENTS

Enter Roosevelt Room, make remarks and depart.

Attachment: Talking Points

# The President

Kenneth M. Duberstein David Gergen John Rousselot Pamela Turner John Dressendorfer Joanna Bistany Ron Sable

National Security Council

Horace Russell Peter Sommer Allan Myers

# Department of Defense

Russell Rourke General Clifford Rees General James McCarthy Colonel David Schillerstrom Mike Terrill General Walter Cousland General Buford Lary General Gordon Fornell Colonel John Douglass General Richard Abel Colonel John Roliti Timonthy Lueders Colonel Melvin Best

Department of State

Colonel John Gordon

President's Commission on Strategic Forces

Herbert Hetu Richard Layman Tom Reed

OMB

Bob Howard

# ACDA

Tom Graham

# TALKING POINTS

- --- Just wanted to stop by to say thanks for your superb efforts on the votes this week.
- --- Ken and Dave have been keeping me posted on your activities ---it's been a well coordinated, well executed effort.
- --- Victories were an essential first step to ensure deployment of the MX and strengthen the possibility of arms reductions.
- --- Proud of your efforts to date but now we must turn our attention to the authorization and appropriation process.
- --- Tough votes ahead so keep at it.

#### THE WHITE HOUSE

#### WASHINGTON

# SCHEDULE OF THE PRESIDENT

# FOR

#### FRIDAY, MAY 27, 1983

- EVENTS: 1) Open Airport Arrival, Langley Air Force Base, Hampton, Virginia 2) Brief Remarks upon Arrival at Providence Hall
- DRESS: Men's Business Suit
- WEATHER: Mostly Sunny, Upper 60's
  - 1:55 p.m. Proceed to South Lawn for Marine One boarding. PHOTO COVERAGE
  - 2:00 p.m. Marine One departs The White House en route Andrews Air Force Base.

Flight Time: 15 mins.

- 2:15 p.m. Marine One arrives Andrews Air Force Base. OPEN PRESS COVERAGE
- 2:20 p.m. Air Force departs Andrews Air Force Base en route Langley Air Force Base, Hampton, Virginia.

Flight	Time:	35 mins.
Guests	Aboard:	Sec. Shultz
		Sec. Regan
		H. Nau
		A. Wallis
		B. Sprinkel
		M. Leland
		R. Seitz
		R. Burt

2:55 p.m. Air Force One arrives Langley Air Force Base, Hampton, Virginia. OPEN PRESS COVERAGE

Deplane and greet:

Gen. W. L. Creech, Commander, Tactical Air Command Gov. Charles Robb (D-VA)

- 2 -

Col. Henry Viccellio, Jr., Commander, 1st Tactical Fighter Wing U.S. Sen. John Warner (R-VA) U.S. Cong. William Whitehurst (R-VA) U.S. Cong. Herbert Bateman

- (R-VA)
- 3:00 p.m. Accompanied by Gen. Creech, proceed to platform for National Anthem.

Bid farewell to official greeters and proceed to Marine One for boarding.

3:10 p.m. Marine One departs Langley Air Force Base en route Providence Hall landing zone.

Flight Time: 20 mins.

3:30 p.m. Marine One arrives Providence Hall landing zone. PRESS POOL COVERAGE

Deplane and greet:

Mayor Robert Walker, Williamsburg Mr. Carlisle H. Humelsine, Chairman of the Board, Colonial Williamsburg Foundation Mr. Charles R. Longsworth, President, Colonial Williamsburg Dr. Thomas A. Graves, Jr., President, College of William and Mary

- 3:45 p.m. Proceed to podium for brief remarks. PRESS POOL COVERAGE
- 3:50 p.m. Conclude remarks and accompanied by Sec. Shultz and Sec. Regan, proceed to Providence Hall for briefings.
- 4:00 p.m. Hold for briefings.
- to
- 6:00 p.m.

REMAIN OVERNIGHT: PROVIDENCE HALL